Connect with us

Biznes i finanse

Olej sojowy paszowy – charakterystyka i zalety stosowania

Published

on

olej sojowy paszowy

Hodowcy zwierząt od lat stosują dodatki do pasz, które pozytywnie wpływają na rozwój trzody i drobiu. Jednym z najczęściej wykorzystywanych preparatów poprawiających walory zwykłej karmy suchej jest olej sojowy paszowy. Czym się charakteryzuje, jakie ma właściwości i co dobrego wynika z jego zastosowania w środowisku hodowli?

Olej sojowy — cechy

Zacznijmy od kilku słów wyjaśnienia dla niezorientowanych. Olej sojowy pozyskuje się z procesu wytłaczania ziaren rośliny o nazwie soja zwyczajna. To produkt naturalny o wysokiej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych, które wywołują charakterystyczny, niemal orzechowy smak oraz zapach, co wyróżnia go na tle pozostałych tłuszczów płynnych.

Ze względu na swoje prozdrowotne właściwości używa się go w kosmetologii do produkcji mydeł, kremów, maseczek na twarz czy olejków do masażu. Wykorzystuje się go również podczas gotowania. Olej z nasion soi mogą stosować zarówno dorośli, jak i dzieci — często jest składnikiem surówek, sałatek, sosów, majonezu lub przekąsek przygotowanych na zimno. Unikać go jedynie muszą osoby uczulone na soję i niemowlęta poniżej szóstego miesiąca życia. Oprócz tego na rynku istnieje specjalny olej sojowy paszowy, którym dodatkowo wzbogaca się paszę dla zwierząt hodowlanych.

Olej sojowy paszowy — zalety

Jakie są zalety stosowania oleju sojowego? Jeśli chodzi o ciało człowieka, przede wszystkim poprawia on przepływ krwi, co zapobiega chorobom serca i układu krążeniowego takim jak np. miażdżyca. Dodatkowo wspomaga prawidłową pracę mózgu, poprawia koncentrację, korzystnie wpływa na zdolności zapamiętywania oraz wspiera ogólną odporność organizmu.

Podobny efekt uzyskuje się u żywego inwentarza w stajni lub oborze. Olej sojowy paszowy nie tylko dobrze natłuszcza paszę i dodaje jej wartości energetycznej oraz walorów smakowych. To prosty sposób na wzbogacenie diety oraz zagwarantowanie zwierzętom hodowlanym wszelkich niezbędnych składników odżywczych, które powodują ich zbilansowany rozwój. Korzyści z dodania oleju sojowego do pokarmu trzody lub drobiu to:

  • większe przyrosty masy ciała (zwierzęta szybciej przybierają na wadze),
  • mniejsze zużycie paszy (zwierzęta potrzebują mniej mieszanki, by najeść się do syta),
  • mniej pyląca pasza o przyjemnej dla inwentarza konsystencji (co zapobiega kaszlowi i sprawia, że zwierzęta chętniej ją jedzą).
Jak widać, olej sojowy ma szerokie zastosowanie w najróżniejszych branżach przemysłu. Od wielu lat wykorzystuje się go w postaci dodatku do kosmetyków czy potraw, które pozytywnie wpływają na zdrowie. Z tych prozdrowotnych właściwości korzysta się również w przypadku oleju sojowego paszowego — w ten sposób zwierzęta hodowlane w łatwy i przyjemny sposób otrzymują porządną dawkę minerałów potrzebnych do prawidłowego wzrostu.

Continue Reading